כתיבה מודרכת
תרגמה צופיה כהן
היכן ב-U:
כתיבה ביומן יכולה ללוות כל שלב בתהליך U - במיוחד במהלך שלב החישה וההנכחה (sensing and presencing steps).
במבט ראשון:
כתיבה מודרכת ביומן מובילה את המשתתפים אל התבוננות עצמית במהלך השלבים השונים של U. פרקטיקה זו מאפשרת למשתתפים להגיע לרמות עמוקות יותר של הכרה עצמית, ולחבר הכרה זו לפעולות ממשיות.
המַטָרָה:
כתיבה מודרכת ביומן מובילה את המתרגלים בעזרת תהליך התבוננות עצמית הנע לאורך תהליך U. תהליך זה מאפשר למשתתפים להיכנס לרמת התבוננות עמוקה יותר מאשר בתהליך כתיבה שאינו מודרך, ולזהות צעדי פעולה מעשיים.
שימושים ותוצאות:
-
נגישות לרמות עמוקות יותר של התבוננות עצמית וידע.
-
למידה כיצד להשתמש ביומן ככלי רפלקטיבי.
-
חיבור של השתקפות עצמית לצעדי פעולה מעשיים.
ארגון:
אנשים ומקום
ניתן להשתמש בכתיבה מודרכת ביומן בקבוצות בכל גודל. התרגיל המלווה את שלב החישה המשותפת משמעו שהמשתתפים עברו כבר דרך הצד השמאלי של תהליך ה-U. חשוב שהחדר יהיה שקט ללא רעשים או הסחות דעת אחרות שעלולות לקטוע את המשתתפים בתרגיל.
הזמן הנדרש:
יש צורך ב-45 דקות לפחות. אך בהתאם לנסיבות התהליך יכול להימשך 60-90 דק'.
ציוד
עט ונייר עבור כל משתתף.
התהליך:
שלב 1 הכנות
יש להכין מקום שקט המאפשר לכל משתתף להיכנס לתהליך התבוננות עצמית ללא הסחות דעת.
שלב 2 שאלות ביומן מודרך
קראו את השאלות בזו אחר זו; הזמינו את המשתתפים/ות לכתיבה מונחית על ידי השאלה המתאימה. עברו על השאלות אחת אחרי השניה. עברו לשאלה הבאה כאשר אתם חשים שהרוב המכריע של הקבוצה מוכן. אל תתנו למשתתפים זמן רב מדי. חשוב להיכנס זרימה ולא לחשוב יותר מדי.
שאלות לכתיבה מונחית ביומן:
-
אתגרים: התבונן על עצמך מבחוץ, כאילו על אדם אחר: מה הם 3-4 האתגרים או המשימות החשובים ביותר שהחיים שלך (מעולם העבודה ולא מהעבודה) מזמנים בימים אלה?
-
עצמי: רשום 3-4 עובדות חשובות על עצמך. מה הם ההישגים החשובים שהשגת או המיומנויות שפיתחת בחיים שלך (דוגמאות: גידול ילדים; משלים את הלימודים שלך; להיות מאזין טוב)?
-
עצמי המתעורר: על אילו 3-4 שאיפות חשובות, תחומי עניין או כישורים לא מפותחים היית רוצה להתמקד במסעך העתידי (למשל: כתיבת רומן או שירים; הקמת תנועה חברתית; הבאת עבודתך הנוכחית לרָמָה חדשה)?
-
תסכול: מה מתסכל אותך הכי הרבה בעבודתך הנוכחית ו/או בחייך האישיים?
-
אנרגיה: מה הם מקורות האנרגיה החיוניים ביותר שלך? מה את/ה אוהב/ת?
-
התנגדות פנימית: מה עוצר אותך? תאר 2-3 מצבים מהתקופה האחרונה (בעבודתך או בחיים אישיים) בהם שמת לב לאחד משלושה הקולות הבאים המחלחל פנימה ומונע ממך לרדת לעומקו של המצב:
-
קול השיפוטיות: החוסם את הראש הפתוח שלך (הורדה - downloading - במקום חקירה)
-
קול הציניות: החוסם את הלב הפתוח שלך (ניתוק במקום חיבור)
-
קול הפחד: החוסם את הרצון הפתוח שלך (נאחז בעבר או בהווה במקום לשחרר)
-
הסדק: לאילו היבטים חדשים של עצמיותך שמת לב בימים ובשבועות האחרונים? אילו שאלות ונושאים חדשים עולים בדעתך כעת?
-
הקהילה שלך: מי מרכיב את קהילתך ומה הן תקוותיהם הגדולות ביותר בכל הנוגע למסעך העתידי? בחר/י שלושה אנשים שיש להם נקודות מבט שונות על חייך וחקור את תקוותיהם לעתידך (למשל: מישהו ממשפחתך, חבריך; ילד במצוקה). למה היית אתה מקווה לו היית בנעליהם, נסה/י להסתכל על חייך דרך העיניים שלהם?
-
מסוק: הבט/י על עצמך מלמעלה (כאילו מתוך מסוק). מה את/ה עושה? מה את/ה מנסה לעשות בשלב זה של המסע המקצועי והאישי שלך?
-
תאר לעצמך שאתה יכול להריץ קדימה אל רגעי חייך האחרונים, כאשר יגיע זמנך לעזוב את העולם הזה? כעת הבט/י אחורה אל מסע החיים שלך בכללותם. מה היית רוצה לראות באותו רגע? מה טביעת החותם שאת/ה רוצה להשאיר אחריך על פני כדור הארץ? מה היית רוצה שייזכר על ידי האנשים שיחיו אחריך?
-
מאותו מקום (עתידי), הבט/י אחורה אל מצבך הנוכחי כאילו את/ה מסתכל/ת על אדם אחר. כעת נסי/ה לעזור לאותו אדם מנקודת המבט של האני העתידי הגבוה ביותר שלך. איזו עצה היית נותן/ת? הרגש/י וחוש/י אותה עצה ולאחר מכן כתב/י אותה ואת התחושה.
-
כעת חזור/י אל ההווה וגבש את הדבר אותו את/ה רוצה ליצור: החזון והכוונה שלך ל 3-5 השנים הבאות. אילו חזון וכוונות יש לך עבור עצמך ועבודתך? מה הם כמה מרכיבי ליבה הכרחיים לעתיד שאת/ה רוצה ליצור בחיים האישיים, המקצועיים והחברתיים שלך? תאר/י את התמונות והמרכיבים של עתידך כפי שהם נגלים לך, באופן מפורט ביותר ככל האפשר.
-
שחרר: מה עליך לשחרר, ממה עליך להרפות, כדי להפוך את חזונך למציאות? מהו הדבר הישן שחייב למות? מהו העור הישן (התנהגויות, תהליכי מחשבה, וכו') שעליך להשיל מעליך?
-
זרעים: מה בחיים או בנסיבות הנוכחיים שלך מספק את הזרעים לעתיד שברצונך ליצור? איפה את/ה רואה את התחלת העתיד שלך?
-
אב-טיפוס: אם היית צריכ/ה ליצור בשלושת החודשים הקרובים אב-טיפוס לעתידך, שיאפשר לך לגלות את הדבר ה"חדש" על ידי עשייה כלשהי, איך יראה אב-טיפוס זה?
-
א-נשים: מי יכול לעזור לך להפוך למציאות את האפשרויות העתידיות הגבוהות ביותר שלך? מי עשויים להיות עוזרי הליבה שלך ושותפיך?
-
פעולה: אם היית לוקח על עצמך את פרויקט הפיכת כוונותיך למציאות, מה היו הצעדים הראשונים המעשיים שהיית עושה במהלך 3-4 הימים הבאים?
שלב 3 שיקוף
חלקו את הקבוצה לצמדים, והזמינו את המשתתפים לשתף בחוויה שלהם. חשוב להזכיר כי היומן הוא פרטי וכל אחד מחליט/ה במה היא או הוא רוצה לחלוק.
עקרונות:
-
היומן הוא תהליך אישי. לעולם אל תבקשו מהמשתתפים לשתף הערות מן היומן שלהם בפומבי.
-
לאחר השלמת מהלך כתיבת היומן, ניתן ליצור הזדמנויות להרהר בהתנסות בכתיבה מונחית ביומן. ושוב: הדגישו כי על המשתתפים להחליט מה הם רוצים לחלוק.
-
כתיבת יומן היא אמצעי לחשיבה דרך כתיבה - לא לחשוב ולהרהר, ולאחר מכן לתעד את ההתבוננות. יש להדגיש כי על המשתתפים להתחיל פשוט לכתוב מיד עם מתן ההוראה ולראות מה יוצא מזה.
-
מתאים לשימוש עם ...: שיטות למודעות עצמית וליישום
דוגמא:
אלן וובר נזכר מה סייע לו להמשיך במסעו ליצור במשותף את "פאסט קומפני" (Fast Company) למרות כל המכשולים שהוא נתקל בהם:
"בדרך כלל, אנשים שנסחפים באמת אחרי רעיון או אמונה חזקים, לא יכולים לענות על השאלה 'למה אתה עושה את זה?' במונחים רציונליים. לפני שנים אבא שלי קנה לי אוסף של ראיונות עם סופרים גדולים. המראיין היה ג'ורג' פלימפטון. הוא שאל, 'למה הפכת לסופר? למה אתה קם בבוקר וכותב?' התשובה תמיד הייתה 'ובכן, אני לא יכול שלא.'
אנשים היו שואלים אותי 'למה אתה עושה את "פאסט קומפני"?' בהתחלה, התשובה הייתה מאוד רציונלית: 'ובכן, אתה יודע, זה מגזין על דא ועל הא, ואין בעולם אחד כזה.' אבל מהר מאוד הבנתי כי הסיבות הללו לא היו אמיתיות. הסיבה שאתה עושה את זה, היא בגלל שאתה לא יכול שלא לעשות את זה. קשה להסביר את זה לאנשים בלי להישמע סהרורי."
מקורות:
ג. אוטו שרמר, (2009) תיאוריה U: למידה מתוך העתיד העולה ומתגלה. ברט-קוהלר: סן פרנסיסקו. פרק 21